Horas, Horas, Horas!

De Batak. Een stukje geschiedenis voor degenen die wat meer over deze bevolkingsgroep wil weten.

Noord Sumatra is het thuisland van de Bataks. De Bataks worden onderverdeeld in 6 stammen. Dit zijn de Karo-, Toba-, Simalunung-, Pakpak-, Angkola- en de Madaling Batak. De stammen hebben elk hun eigen dialect en gebruiken. Elke Batakstam (marga) bestaat uit meerdere hechte clans (huta) die afstammen van een enkele mannelijke voorouder. Zorgvuldig is men in het bijhouden van de genealogieën die moeten bepalen welke status iemand heeft. Van welke clan men lid is hangt af van de vader.

De Batak gelden als één van de meest trotse bevolkingsgroepen van de republiek. Tegelijk hebben ze minder moeite met het zich aanpassen aan de moderniteiten van deze eeuw dan de meeste andere volkeren van Indonesië. De Batak zijn één van de meest ondernemende bevolkingsgroepen van de archipel. Vooral in het transport, het toerisme en het leger bekleden ze hoge posities. Nasution en Mochtar Lubis zijn bijvoorbeeld Batak.

Geschiedenis

Oorspronkelijk woonden de Batak in het laagland van de Himalaya en boven Birma. Ongeveer 1500 jaar geleden werden ze daar verdreven en vestigden ze zich in o.a. Sumatra. De Batak trokken vrijwel direct door naar de hoger gelegen delen van het eiland, daar dit landschap het meest weg had van het land van hun voorouders. Het waren Nederlandse en Duitse missionarissen van de Rheinische Mission die de Batak tot het Christendom bekeerden, waarmee een einde kwam aan hun eeuwenoude animisme* en kannibalisme. Het kannibalisme heeft bij de Batak zeer lang stand gehouden.

Religie

Voor de Batak is de ziel, die ze tondi noemen, het wezenlijkste deel van mens, dier en plant. Wanneer de tondi het lichaam verlaat zal ziekte en rampspoed volgen. Tussen de scheppingsverhalen van de verschillende volken bestaan duidelijke overeenkomsten. Zo kennen de Dajak en de Batak een boven-, midden en onderwereld. De Batak begroet iedere wereld apart. Vandaar dat men de goet “Horas” drie keer roept. Als we tijdens onze reis door Ucok veilig werden afgeleverd bij het hotel riepen we allen luidkeels: “Horas, Horas, Horas!” De Batak hangen tegenwoordig voor het merendeel het christendom aan en zijn overwegend protestant. Veel Noordelijke Batak zijn echter animisten gebleven, en de Mandailing hangen tegenwoordig het Islamitische geloof aan.

Architectuur

De huizen van de Batak, die jabu worden genoemd, staan op palen en hebben aan beide uiteinden een steil oprijzend dak. Tijdens onze reis kwamen we deze huizen regelmatig tegen.

*Animisme: Animisme (Latijn anima = 'geest', 'ziel') is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen existeren in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren. Animisme wijst verder ook bezieling toe aan abstracte concepten zoals woorden, eigennamen of metaforen uit de mythologie. Religies waarin animisme voorkomt behoren meestal tot volksgeloof of etnische religies zoals sjamanisme, shinto of bepaalde stromingen binnen het hindoeïsme(Bron: Wikipedia)

Reacties

Reacties

Henk

Bedankt voor de info!

Pam

Graag gedaan Henk. Leuk dat je het gelezen hebt.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!